Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Vrouwen zoeken oorzaak van miskraam vaak onterecht bij zichzelf

Ongeveer de helft van de vrouwen die een miskraam heeft gekregen voelt zich schuldig en heeft zelfs last van schaamtegevoelens. Vrouwen zien zichzelf namelijk onterecht als oorzaak, blijkt uit onderzoek van het Albert Einstein College in New York.

Vrouwen onterecht schuldgevoel

Veel vrouwen krijgen van hun dokter geen verklaring voor hun miskraam en gaan er daardoor vanuit dat zij zelf de oorzaak zijn van het niet goed verlopen van de zwangerschap. Bij deze vrouwen blijken echter nogal wat misverstanden te bestaan over miskramen. Dat vrouwen deze conclusie trekken is onjuist. Over het algemeen is een genetisch probleem vaak de oorzaak van een miskraam en zodoende niet te voorkomen.

De onderzoekers hebben een enquête uitgezet onder ruim 1.000 mensen. 15% van hen heeft een of meerdere miskramen gehad of had een partner die een miskraam heeft meegemaakt. Het merendeel van de respondenten legde de oorzaak bij de moeder en benoemde als oorzaak roken, drugs- en alcoholgebruik of eerder gebruik van anticonceptiemiddelen.

Miskraam komt vaker voor dan gedacht

Niet alleen over de oorzaken van miskramen bestaan misverstanden. Een ruime meerderheid van de mensen die meededen aan het onderzoek gingen er ook onjuist vanuit dat miskramen zelden voorkomen. Dat, terwijl circa 25% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Veel vrouwen voelen zich verdrietig en alleen na een miskraam. Volgens de onderzoekers zou dat verbeteren wanneer meer mensen erover zouden praten.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email