Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Waarom vaders beter ook in buurt van hun baby slapen

Baby’s vinden het prettig om zo dicht mogelijk bij hun ouders te slapen. Samen slapen, bijvoorbeeld met een aanschuifbedje (co-sleeper), biedt een aantal voordelen.

Voordelen van het samen slapen is dat het de hechte band tussen ouder en kind stimuleert, ook maakt het moeders die borstvoeding geven alerter voor hongersignalen. Verder faciliteert samen slapen het inregelen van een slaappatroon en zorgt het voor meer rust van de moeders. Maar ook vaders hebben baat bij het samen slapen.

Een recente studie toont aan dat vaders die dicht in de buurt van hun baby slapen, gevoeliger zijn voor de behoeften van hun kind doordat zij te maken krijgen met een daling van hun testorerongehalte. In de studie, die geleid werd door antropoloog Lee Gettler, werd gekeken naar de slaapgewoonten van 362 vaders, die tussen de 25 of 26 jaar oud waren. De vaders werden ingedeeld in drie groepen op basis van hun slaaplocatie: alleen slapen of met partner, in dezelfde kamer als hun baby slapend en in hetzelfde bed als hun baby slapend. Vervolgens werd hun testosterongehalte vlak voor het slapengaan en meteen bij het opstaan getest.

De antropoloog ontdekte dat vaders die samen met hun baby’s slapen ’s avonds het laagste testosterongehalte hebben. Eerdere studies toonden al aan dat het vaderschap de productie van testosteron in hoge mate kan verminderen. Hierdoor worden vaders gevoeliger voor de behoeften van hun baby en ervaren zij een sterkere behoefte om te reageren op gehuil.

Dit onderzoek is opnieuw bewijs dat betrokken ouderschap niet alleen de fysiologie van de moeder, maar ook die van de vader beïnvloedt, groeit hierdoor.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email