Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zou je de baby van je vriendin borstvoeding geven; of andersom?

Je deelt alles met je vriendinnen, dus zul je wellicht zelfs hun kinderen borstvoeden, of niet? Dit is een van de vragen die onderzocht is in de nieuwe studie van de Ohio State University.

Hoger opgeleiden meer geneigd tot delen moedermelk

Voor  de studie werd een survey uitgezet onder 500 nieuwe moeders over hun kennis over borstvoeding delen alsmede het doneren van borstvoeding. De uitkomst van de studie was dat vrouwen die hoger opgeleid waren en een hoger inkomen genoten zich meer bewust waren van het delen van borstvoeding en hier meer toe geneigd waren. Zij waren ook meer geneigd moedermelk te gebruiken van een andere vrouw of hun eigen moedermelk te doneren. Bijna de helft van deze vrouwen deden dit ook al met vriendinnen of familieleden.

Dit is niet bijzonder volgens Diane L. Spatz, Ph.D., een professor in perinatale borstvoeding aan de University van Pennsylvania en onderzoeker bij het Children’s Hospital van Philadelphia. “Het borstvoeden van andermans kind heeft altijd al plaatsgevonden in bepaalde gemeenschappen en neemt daarbij toe,” zegt zij.

Waarom gebeurt dit? De meeste vrouwen helpen een vriendin of familielid hiermee die ziek is of een lage melkproductie. “Voor vrouwen die geïnformeerd zijn over de voordelen van moedermelk versus kunstvoeding vinden het accepteren of geven van andermans moedermelk een  betere keuze,” zegt Spatz.

Veiligheidsrisico’s onvoldoende bekend

Maar terwijl 25% van de vrouwen die meededen aan het onderzoek bereid waren om moedermelk te delen, gaf 27% van de vrouwen slechts aan dat zij op de hoogte waren van de mogelijke veiligheidsrisico’s van het gebruiken van andermans moedermelk. Dit is best riskant, zelfs als je moedermelk krijgt van een vriendin, zegt vrouw gezondheidsexpert Jennifer Wider, M.D.

“Moedermelk is een lichaamsvocht en kan dus ziekten verspreiden,” zegt Wider. Bijvoorbeeld hepatitis, HIV, en andere SOA. Ook kunnen zaken als caffeine en alcohol via milk worden meegegeven wat een effect kan hbben op je baby. “Terwijl jij wellicht heel goed in de gaten houdt wat je tot je neemt, zullen andere vrouwen dat misschien niet zo goed doen,” zegt Wider. En zelf een verschil in dieet tussen jou en een andere vrouw kan impact hebben. Het voeden van andermans baby kan ook verwarrend zijn voor je baby of hem frustreren omdat hij een band heeft opgebouwd met zijn eigen moeder, zegt Wider.

Hoewel iedereen weet dat borstvoeding de beste voeding is voor een kind, weet men niet zeker of de moedermelk van iemand anders dezelfde impact en voordelen heeft op je baby.

Er is ook een psychologisch effect bij het delen van moedermelk waar ook rekening mee gehouden moet worden, zegt Kristi Watterberg, M.D., een professor in pediatrie aan de University van New Mexico. Wanneer een moeder al erin meegegaan is om haar kind te laten voeden door een vriendin of familielid en dan iets ontdekt over de medische geschiedenis of dieet van deze persoon dan kan dat haar van streek maken dat dit onomkeerbaar is. Dat is bijzonder stressvol.

Ondanks de risico’s die in ogenschouw genomen moeten worden van het delen van moedermelk, zijn er voordelen. Onderzoekers willen echter wel benadrukken dat voordat je hiermee start eerst een arts moet raadplegen en ervoor zorgt dat je zeker weet dat de de medische geschiedenis van de borstvoeder veilig is.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email