Dit moet je volgens experts weten over je pasgeboren baby
Je leerervaring als een nieuwe ouder is als een stijgende lijn: elke dag leer je ontzettend veel bij over je pasgeboren baby. Je hebt zwangerschapscursus gehad, je hebt boeken gelezen, je hebt je suf gegoogled. Dus je hebt een idee van wat je kunt verwachten toch? De realiteit is dat de je goed op de hoogte bent van welk autostoeltje je moet komen (je weet hoe je hem in de auto moet installeren, check!) en hoe je een luier kunt wisselen…maar ouders blijken nog steeds onvoldoende geïnformeerd over echt belangrijke gezondheidsonderwerpen.
Dit geeft Ari Brown, M.D. aan, een adviseur voor ouders en co-schrijver van het boek Baby 411: Clear Answers; Smart Advice For Your Baby’s First Year. En geeft aan dat er zal altijd genoeg zal zijn om over onzeker zijn – want dat hoort nu eenmaal bij ouder zijn – maar het kennen van een aantal belangrijk gezondheidsfeiten kan je als ouder enorm helpen om de eerste dagen met je baby een stuk soepeler te laten verlopen.
Wat zijn die gezondheidsfeiten dan? Hieronder staan ze op een rij:
- Je baby is veel alerter na 48 uur. “Na een vaginale bevalling zal je baby erg slaperig zijn. Pas 48 uur na de geboorte zal je baby zich bewust worden dat hij uit je buik is en enorm hongerig worden,” geeft Dr. Brown aan. “Het is vaak een enorme overgang voor ouders omdat je ervoor nog een hele kalme baby had en plotseling huilt je kind hevig en is veel meer wakker.
- Voedingen van je baby volgen elkaar niet altijd elke 3 uur op. Je hebt waarschijnlijk gelezen dat je baby de eerste 24 uur minimaal 8 uur een voeding moet hebben. Wat veel ouders niet weten is dat deze niet altijd gelijk verdeeld zijn over de dag en de nacht. In plaats daarvan kan het goed zijn dat je baby gaat clusteren. “Dit gebeurt wanneer je baby verschillende keren achter elkaar een voeding wil hebben, met hele korte pauzes tussendoor. Erna kan het dan weer veel langer duren voordat je baby om een voeding vraagt,” zegt Dr. Brown. Je baby is nog te jong om je druk te maken over voedingsschema’s, dus ga erin mee en voed je baby wanneer hij hongerig is. “Als je borstvoeding geeft zal de vraag van je baby het aanbod stimuleren en er zo voor zorgen dat jullie uiteindelijk toewerken naar ongeveer 8 voedingen per 24 uur en is het clusteren dus heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de borstvoeding tot dat niveau wordt gestimuleerd,” voegt Dr. Brown toe.
- Een beetje geelzucht is oké. Wanneer je baby de eerste dagen een beetje geel ziet is dat niet iets om je ernstig zorgen over te maken. Je kraamverzorgster zal je dat ook vertellen. “Alle pasgeborenen zijn een beetje geel in hun gezicht wanneer zij 3-4 dagen oud zijn, ” zegt Dr Brown. “Dat is normaal omdat bilirubine, een afvalstof die voornamelijk vrijkomt bij afbraak van oude rode bloedcellen, nog niet effectief kan worden uitgescheiden via de ontlasting van je baby. Baby’s eten nog niet erg veel tijdens de eerste paar dagen van hun leven zodat ze ook nog niet erg veel poepen. ” Hierdoor kan bilirubine zich verzamelen in de huid en ertoe leiden dat je baby lichtgeel ziet. Als je baby eenmaal meer gaat eten en poepen wordt de kleur beter. Eventuele zorgen zijn wel gerechtvaardigd als je baby al geel begint te zien in de eerste twee dagen van het leven, wanneer hij te vroeg geboren is en/of significant geel ziet op andere delen van zijn lichaam en vooral bij de benen en voeten . Wacht dan niet af tot het eerstvolgende bezoek van een deskundige, maar bel naar de kinderarts om je kind eerder te laten zien, ” zegt Dr Brown. “Er is een namelijk een dunne lijn tussen een milde vorm van geelzucht en hogere niveaus die giftig kunnen zijn voor de hersenen van je baby en om onmiddellijke behandeling vragen” zegt hij. “Met name premature baby’s en baby’s die relatief gezien meer gewicht zijn verloren de eerste dagen lopen hierop een hoger risico.”
- Baby’s zijn nachtdieren . Oneerlijk, maar waar: Baby’s hebben de neiging om super – slaperig te zijn overdag en klaar om te feesten als je zelf lekker wilt gaan slapen. “Baby’s hebben geen melatonine de eerste weken van hun leven. Zodra het donker wordt ’s avonds komt er in ons lichaam melatonine vrij, een natuurlijk slaapstofje wat ervoor zorgt dat we een dag- en nachtritme hebben. Baby’s hebben dit niet en zijn dus meer wakker ’s nachts, ” zegt Dr Brown. Na verloop van tijd zal dit betergaan. “Je kunt dit stimuleren door je huis licht en levendig te houden gedurende de dag en kalm en donker gedurende nacht.”
- Je baby zal veel niezen en hikken. Een kleine baby zien niezen is schattig , maar als het vaker voorkomt ben je als ouder misschien bang dat het iets met allergieën te maken heeft. Het is echter in de beginperiode volkomen normaal dat je baby veel niest en hikt. ” Baby’s weten niet hoe ze met hun neus moeten blazen en hebben nog steeds vruchtwater nodig om iets te verwijderen uit hun luchtwegen, ” zegt Dr Brown. Je voelde waarschijnlijk al je baby hikken in de baarmoeder, en dat zal je baby ook buiten de buik blijven doen. “Baby’s zijn snel overprikkeld wat kan leiden tot een nies of hik, ” zegt Dr Brown.
- Je obsessie met poep van je baby begint vanaf de eerste dag. Ouders praten, denken (en dromen zelfs) veel over het poepgedrag van hun pasgeboren baby. “Veel moeders die borstvoeding geven denken dat hun kind diarree heeft, poep hoort echter dan juist heel vloeibaar te zijn als een loopneus, ” zegt Dr Hill mede-auteur van het boek. Je kunt ook verwachten dat de poep van je baby verandert over de eerste paar dagen. Het begint zwart (het zogenaamde meconium), wordt dan bruin, dan groen en dan geel. “Ik hoor van veel ouders die zich zorgen maken dat de ontlasting van hun baby groen is, ” zegt Dr Hill. “Ik vertel hen dat ik blij ben met elke aardetint.”
Koop het boek Baby 411 hier: