Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ouderschap op latere leeftijd leidt tot beter sociaal leven

Wetenschappers raden over het algemeen juist niet aan om pas op late leeftijd kinderen te krijgen. Hoofdzakelijk omdat dit het risico vergroot op genetische afwijkingen en complicaties bij de bevalling. Er zijn echter toch ook voordelen blijkt nu aan het op latere leeftijd worden van een ouder. Ouders die pas vanaf 32 jaar kinderen krijgen blijken beter in het leggen en onderhouden van sociale contacten.

Dit is de conclusie van het wetenschappelijk onderzoek van Jesper Rözer, die gepromoveerd is aan de Universiteit Utrecht. De socioloog bestudeerde als één van de eersten op grote schaal hoe belangrijke veranderingen in het leven van mensen, waaronder het krijgen van een kind, het sociale leven beïnvloeden.

In het onderzoek werden gegevens van 7.821 ouders uit Zwitserland gebruikt en werd onderzocht wat de samenstelling van hun sociale kring was (de hoeveelheid, type en frequentie van sociale contacten) en hoe dit samenhangt met de leeftijd waarop zij hun eerste kind kregen. Anders dan bij voorgaande studies werd er ook naar langetermijneffecten gekeken.

Veranderingen in het sociale netwerk hebben een relatie met de start van gezinsuitbreiding. Veranderingen bij laat ouderschap zijn daarbij over het algemeen positief, waar die bij vroege ouders juist eerder negatief zijn. ‘Moeders die voor hun 24ste een kind krijgen, lopen met name contact met de buren mis. Ook missen jonge moeders vaak aansluiting missen met andere ouders, die vaak toch wat ouder zijn. ‘Of ze wonen vanwege hun financiële situatie in minder kindvriendelijke buurten’, zegt Rözer.

Bij jonge vaders verwatert het contact vooral met vrienden’, geeft Rözer aan. Vaders zien hun vrienden gemiddeld één keer minder in de week. En de jonge vrienden van vroege vaders voelen zich vaak ongemakkelijk bij de nieuwe papa. Op latere leeftijd gaan ze daar makkelijker mee om.’Jonge vaders compenseren dit iets door in de eerste twee jaren van het ouderschap wat meer met familie op te trekken.

Voor beide vroege ouders geldt echter dat de negatieve effecten op lange termijn standhouden, zelfs tot nadat hun kind uit huis is gegaan.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email