Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Huilbaby’s mogelijk meer last van darmkrampjes dan ‘normale’ baby’s

Extra darmkrampjes zouden mogelijk de oorzaak kunnen zijn dat een baby een huilbaby wordt. Huilbaby’s kunnen een andere opbouw van darmbiota hebben, waardoor ze meer last van darmkrampjes dan ‘normale’ baby’s.

Dit blijkt uit onderzoek in het Developmental Psychobiology Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen, onder leiding van onderzoeker Carolina de Weerth. Al in de eerste weken ontdekten de onderzoekers verschillen tussen huilbaby´s en gezonde baby’s. Huilbaby´s bleken minder variatie in de darmbacteriën, minder stabiliteit en meer proteobacteriën te hebben. Volgens de onderzoekers is het goed mogelijk dat de proteobacteriën gasvorming of ontstekingen veroorzaken wat leidt tot excessief huilen.

De onderzoekers zijn van mening dat dit een belangrijke ontdekking is, omdat het ouders kan helpen empathie voor hun baby tijdens het vele huilen doordat ze nu weten dat hij mogelijk pijn heeft.

Op dit moment wordt er vervolgonderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen darmbiota en het wennen op de kinderopvang. Volgens de onderzoekers zit het onderzoek nog in de beginfase en is er nog veel wat ontdekt kan worden, inclusief mogelijkheden voor preventie waardoor excessief huilen effectief kan worden verholpen en daarmee indirect een veilige hechting van een kind wordt gestimuleerd.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email