Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat je moet weten over je poepende kind

Er zijn nogal wat zogenaamde feiten over wat wel of niet goed zou werken voor de stoelgang van je kindje, die niet blijken te kloppen en andersom. Hieronder vind je over 3 van die uitspraken of ze nu waarheid of fabel zijn.

  • Een banaan werkt verstoppend. Dit is een fabel. Alles wat je eet werkt laxerend. Simpelweg omdat elk voedingsmiddel de darmen vult en aan de gang zet. Een banaan werkt zeker niet stoppend. Wel moet je opletten met banaan die nog niet rijp is (groen), deze kunnen wel klachten geven omdat deze ‘niet-verteerbaar-zetmeel’ bevat. Rijpe bananen bevatten daarentegen juist veel vezels wat de stoelgang stimuleert.
  • Het is goed om een diarreeremmer te nemen bij diarree. Dit is een fabel. Bij diarree kun je kinderen beter geen medicijnen te geven die stoppend werken. Deze medicijnen nemen de oorzaak van de diarree namelijk niet weg. Diarree wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of parasiet. Deze ziekteverwekkers moeten dan juist het lichaam verlaten via de ontlasting. Wanneer je de diarree stopt blijven de ziekteverwekkers in het lichaam.
  • Vezels zijn goed bij diarree én obstipatie. Dit is een feit. Fruit, groente, granen en peulvruchten: al deze plantaardige producten zitten vol vezels. Sommige soorten vezels worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken. De stoffen die hierbij vrijkomen, stimuleren de stoelgang en houden de ontlasting zacht. Andere vezels worden niet afgebroken en vormen voor een groot deel de ontlasting. In de darmen zuigen ze vocht op, waardoor de ontlasting zachter wordt en de hoeveelheid toeneemt. Bij diarree nemen de vezels het vocht uit de darmen op en geven zo de ontlasting weer wat vorm. Bij obstipatie zorgen vezels dat de ontlasting soepel kan verlopen, zolang de vezels die je eet ook voldoende vocht bevatten.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email