Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Nog steeds geen kind?: Hoe om te gaan met deze bemoeienis?

calendarVanaf een bepaalde leeftijd lijkt het alsof je omgeving zich ineens begint te buigen over je toekomst en een belangrijke vraag hierbij: ben je al bezig met het krijgen van kinderen? De bemoeienis van ouders en schoonouders die niets liever willen dan (weer) opa en oma worden en vriendinnen en kennissen die je al voor zijn gegaan neemt meer en meer toe. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je geen kind hebt, het lukt nog niet, of je wilt het nog niet of hebt helemaal geen kinderwens. Elke achtergrond maken dergelijke bemoeizuchtige vragen vervelend. Hoe ga je hier het beste mee om?

Het lukt nog niet

Het kan zijn dat je wel dolgraag een kindje wil, maar dat het wat langer op zich laat wachten, wat heel normaal is. Wanneer je omgeving hiernaar vraagt, of anderen in je omgeving wel achter elkaar zwanger lijken te worden is dat extra vervelend. En juist die druk van de omgeving zorgt voor stress die niet bevorderlijk is. Laat je niet gek maken door de reacties van je omgeving. Wanneer het negeren van de opmerkingen teveel energie gaat kosten, kun je met je partner overleggen hoe hiermee om te gaan. Mensen in je meest directe omgeving zou je kunnen vertellen dat je heel graag een baby wilt, maar het nog niet gelukt is en jullie het fijn vinden als dat zij dit onderwerp laten rusten kan een voorbeeld zijn. Je hoeft je daar niet voor te schamen en zult meer steun en begrip krijgen dan je denkt.

 

Nog geen kinderwens
Het kan ook goed zijn dat je nog helemaal niet aan kinderen toe bent. Omdat je veel te druk bent met anderen dingen zoals werk, je relatie of andere plannen die je eerste nog wil realiseren. Voel je je dan niet opgejaagd door vriendinnen die allemaal kinderen krijgen. Een baby komt er wel, als jullie er allebei aan toe zijn.

Helemaal geen kinderwens

Het kan ook zijn dat je helemaal geen behoefte hebt om ouder te worden. Soms is dit iets wat kan veranderen, maar als je gevoel zo hevig blijft en je omgeving andere dingen blijft verwachten, is dat bijzonder vervelend. Wanneer je een punt bereikt dat je geen vragen meer wilt beantwoorden zou je ervoor kunnen kiezen om je directe omgeving te informeren dat je geen kinderen wilt en daar je redenen voor hebt. Het zal je opluchten dit te zeggen. Er zal begrip en steun zijn vanuit je omgeving, al zal het ook soms voorkomen dat die er minder is omdat je omgeving zich minder in je kan verplaatsen. Geef hen wat tijd om aan jouw besluit te wennen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email