Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ouders moeten beter leren samenwerken

Ouderschap alleen zien als opvoeden is niet voldoende. Om ouders krachtiger te maken, is het hiernaast van belang om te investeren in andere vaardigheden zoals zelfvertrouwen en omgaan met stress. Ook is het van groot belang dat ouders onderling beter met elkaar samenwerken.

Door een goede samenwerking tussen ouders wordt geïnvesteerd in hun relatie in het gezin en tegelijkertijd in de ontwikkeling van hun kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Jeugd van Hogeschool Leiden.

De overgang van partnerschap naar ouderschap vraagt echter behoorlijk wat van ouders. Onderzoek van het Expertisecentrum laat zien dat net na de geboorte van een kind de tevredenheid en kwaliteit in de partnerrelatie tijdelijk minder wordt. Met name omdat de relatie van ouders omwille van diverse redenen onder druk komt te staan zoals onzekerheid, minder tijd voor elkaar en spanningen over de taakverdeling. Uiteraard spelen slaapgebrek en minder energie hierbij ook een rol.

De resultaten van het onderzoek bevestigen het belang van investeren in elkaar, juist wanneer er door de komst van een kind eigenlijk minder tijd voor de relatie overblijft. De partnerrelatie is namelijk belangrijk voor het welzijn van zowel de ouders als de kinderen.

Een belangrijk onderdeel van ouderschap is de manier waarop ouders samenwerken. In Nederland is momenteel geen effectieve interventie die aandacht heeft voor de ontwikkeling van de samenwerkingsrelatie tussen ouders. Daarom werkt het Expertisecentrum momenteel aan de ontwikkeling van een psycho-educatief programma dat zich richt op het versterken van de samenwerkingsrelatie tussen ouders. Het programma bestaat uit een aantal groepssessies zowel voor als na de geboorte van een kind.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email