5 angsten van jonge ouders – en hoe hiermee om te gaan
Een kind krijgen komt niet met een handleiding. Tegelijkertijd maak je je als ouder wel vanaf dag 1 zorgen over. Wat zijn de grootste ouders van angsten als het om hun kind gaan en belangrijker – hoe ga je hier het beste mee om? Hieronder vind je een vijftal bekende angsten.
#1 Een baby zal mijn huwelijk of relatie schade aandoen
Een baby kan als een permanent derde wiel zijn in je relatie. Er zijn hele blije koppels die elkaar wat aandoen na een paar slapeloze nachten. Ook zijn er jonge moeders die klagen dat hun borsten van erogene zones een nieuw status hebben gekregen door het geven van borstvoeding. Uiteraard denk je zolang je kindje er nog niet, is dat je het allemaal anders gaat doen dan deze ouders. Ook jij zult hobbels ervaren, maar wees je ervan bewust dat het een fase is. Zodra de grote verandering die kinderen heet wat meer in het leven van jou en je partner geland is, kan jullie relatie er juist nog veel sterker van worden.
#2 Ik zal geen band krijgen met mijn baby
Voor sommige ouders is er vanaf moment 1 van de zwangerschap of geboorte liefde voor hun (ongeboren) kind. Voor anderen is dat niet iets wat direct toeslaat, wat heel normaal is. Na bijvoorbeeld een moeilijke zwangerschap en/of bevalling kan het hechten aan je baby tijd kosten. Ook komt het geregeld voor dat je als moeder niet op een roze wolk zit of in het uiterste gevoel zelfs last hebt van depressieve gevoelens en last hebt van een postpartum depressie. Zorg ervoor dat je altijd goed naar je gevoel blijft luisteren en het toelaat dat je ook minder gelukkige momenten hebt. In het geval je echt heel geregeld somber bent is het van belang dat je aan de bel trekt en je hier vooral niet schuldig over voelt. Met de juiste hulp zal een minder gelukkige start een fase zijn en is het moment dat jij je ook enthousiast in het moederschap kunt storten sneller aangebroken.
#3 Ik kan geen borstvoeding geven
Hoe weet ik of ze wel drinkt? Heb ik wel genoeg maelk? Huilt mijn kind omdat het honger heeft? …borstvoeding geven is pittig. Zelfs als je de basisbeginselen als goed aanleggen onder de knie hebt en geen opstartproblemen hebt, duurt het zeker een week voordat de melkproductie pas echt goed op gang komt. En een goede vraag en aanbod balans ontwikkelt zich pas na een maand borstvoeding geven. Met andere woorden: geef jezelf de tijd om het te leren en wees niet bang om hulp te vragen. Het is bij het geven van borstvoeding erg belangrijk om een support systeem te hebben, waaronder een lactatiekundige, familie of vriendinnen in je directe omgeving die ook borstvoeding geven of hebben gegeven. En als je besluit om kunstvoeding te geven, voel je dan niet te schuldig.
#4 Ik houd mijn baby niet goed vast
Aangezien de meeste baby’s tot 4 maanden hun hoofdje nog niet zelf omhoog kunnen houden en ondersteuning nodig hebben, is het niet gek dat veel (aanstaande) ouders nerveus zijn over het goed vasthouden van zo’n kleintje. Gewoonlijk kost het een paar vasthoud sessie voordat het natuurlijk aanvoelt voor ouders. Als je ervoor zorgt dat het hoofdje en de nek altijd ondersteuning nodig hebben, is de basis dik in orde. En als je echt onzeker bent vraag dan een verloskundige of verpleegkundige of later je kraamhulp om het je voor te doen.
#5 Ik doe per ongeluk mijn baby kwaad
De dingen die je in je hoofd bedenkt die fout kunnen gaan zijn talloos: je baby verslikt zich, je baby , je laat je kind vallen, je baby verbrandt zich of blijkt een onzichtbaar virus te hebben. Het is goed als je in deze voorzichtige stand schiet, omdat het ervoor zorgt dat je je huis zo veilig mogelijk inricht voor je (oudere) kind en altijd alert bent. Maak gebruik van alle veiligheidsartikelen die er zijn zoals deurstoppers, badthermometers en stopcontactbeveiligers. Maar denk verder vooral logisch na en heb het nummer van je huisarts bij de hand als je je zorgen maakt of onzeker bent.