Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Bescherm je kind tegen gevaren van social media door zelf deel te nemen

Maar liefst 15% van de jongeren vanaf 14 à 15 jaar blijkt wel eens een naaktfoto te hebben gedeeld via social media.

Daarbij is 40% van de jongeren hierover wel eens benaderd via social media.

Het betreft hier zowel jongens als meisjes. Ouders zijn tot nu toe hoofdzakelijk verbaasd op het moment dat dergelijke cijfers gepubliceerd worden of hun eigen kind overkomt.

Social media niet verbieden, maar zelf deelnemen als ouder

Ouders die zelf opgegroeid zijn zonder social media weten niet precies hoe het werkt en begrijpen daarom ook niet hoe je op dergelijke situaties het beste zou moeten reageren. Veel ouders reageren door hun kinderen te verbieden gebruik te maken van social media, maar dat is niet de juiste reactie. Beter zou het zijn dat ouders ook deelnemen op social media en zo interesse tonen in het online gedrag van hun kinderen. Ook is het beter je kinderen naar hun ervaringen op social media te vragen. Zo zou je je kind aan het einde van de dag kunnen vragen hoe het was op Facebook of Instagram bijvoorbeeld. Ook is het verstandig zo nu en dan aan je kind te vragen of er wel eens nare dingen gebeuren op social media. Waarbij je je zo algemeen mogelijk uitdrukt, als: ‘hoor jij wel eens van mensen dat ze zoiets meemaken? En wat zou jij diegene dan adviseren?’”

Interesse tonen

Het tonen van interesse is belangrijk, omdat je kinderen je op die manier sneller in vertrouwen nemen en dingen delen. Neerbuigend spreken over social media tegenover je kinderen, werkt juist averechts. Denk hierbij aan uitspraken als ‘zit je nou weer op facebook?’ of ‘hou daar eens mee op en ga nou eens een écht gesprek voeren’. Kinderen bespreken namelijk helemaal niet enkel oppervlakkige zaken op social media. Als ouder riskeer je met je negatieve houding dat je veel van wat je kind bezighoudt, ook hun problemen, dan pas achteraf hoort omdat ze niet meer geneigd zijn je in vertrouwen te nemen.

Door deel te nemen als ouder op het gebied van social media zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van de belevingswereld van je kind. Het betekent overigens niet dat je erg actief moet zijn op social media, of vrienden moet worden op social media met je kind of reageert op zijn berichten op social media. Mocht je een leuke post van je kind zien, zeg hier dan over op het moment dat je je kind face to face spreekt.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email