Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe groot is de kans op een zwangerschap na je 30ste?

Vrouwen die op latere leeftijd zwanger willen worden,

krijgen in Nederland ivf-behandelingen vergoed tot de leeftijd van 43 jaar. In het merendeel van de andere landen ligt de grens op 50.

In het bericht Leeftijdsgrens IVF vrouwen mogelijk verhoogd schreven wij al dat Nederlandse gynaecologen ook de leeftijdsgrens in Nederland willen verhogen.

Nederlandse vrouwen moeten nu uitwijken naar het buitenland. Cijfers zijn er niet, maar enkel in Spanje reizen er jaarlijks achtduizend vrouwen uit Nederland voor een vruchtbaarheidsbehandeling, waarvan het merendeel ouder is dan 40. Dat is niet wenselijk, geeft Guido de Wert, hoogleraar Ethiek van Voortplantingsgeneeskunde aan: “De risico’s van zwangerschap op latere leeftijd vallen erg mee, mits er goed wordt gescreend en de begeleiding adequaat is. In het buitenland ligt dit echter anders.”

Ondertussen weten veel Nederlandse vrouwen nog steeds niet precies wat de kans is om zwanger te worden op latere leeftijd. Hier de feiten op een rijtje:

  • Maandelijkse kans op een natuurlijke zwangerschap:
    • Vrouwen tot 30 jaar: 1 op 4
    • Vrouwen vanaf 35 jaar: 1 op 8
    • Vrouwen vanaf 40 jaar: 1 op 33 tot 1 op 17

De gemiddelde kans op een miskraam is 10%. Volgens de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap loopt dit op tot 20% bij vrouwen tussen de 35 en 40 jaar en tot meer dan 40% bij vrouwen ouder dan 40 jaar.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email