Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Kinderen kijken de tv gewoonten van hun ouders af

Als u wilt dat uw kinderen minder tijd doorbrengen voor een televisie, moet je het goede voorbeeld geven. Dat is de boodschap van een nieuwe studie die de relatie legt tussen TV kijkgedrag van kinderen en de hoeveeheid tijd dat hun ouders doorbrengen voor de buis.

In de studie werden de resultaten onderzocht van 629 jongeren en 1.550 ouders met kinderen van 5 jaar of jonger, 6 tot 11, en 12 tot 17. De studie verschijnt in het augustus nummer van het tijdschrift Pediatrics.”De beste voorspeller van tv-tijd van kinderen is de tv-tijd van hun ouders” geeft auteur van de studie Amy Bleakley aan, een politiek wetenschapper aan de Universiteit van Annenberg Public Policy Center van Pennsylvania in Philadelphia. “Als mama en papa de TV automatisch aanzetten wanneer ze vrije tijd hebben, is het waarschijnlijk dat hun kinderen leren om hetzelfde te doen.”

Er zijn echter wel enkele mitsen en maren. Allereerst is de studie gebaseerd op een online enquête, ouders die geen toegang hebben tot het internet konden zodoende niet deelnemen. Ten tweede is het niet duidelijk wat de kinderen kijken op tv, de programmakeuze kan educatief geweest zijn. Daarnaast kan tv kijken mogelijk voorkomen dat kinderen deelnemen aan meer schadelijke activiteiten.

Het is vooral moeilijk voor onderzoekers om de impact van tv te isoleren omdat er zo veel andere factoren van invloed zijn op het leven van kinderen. “Desondanks kan wel geconcludeerd worden dat een hoge frequentie van tv-kijken geassocieerd wordt met een verhoogd risico op obesitas en daarmee samenhangende ziekten onder kinderen en volwassenen”, zegt Russ Jago, een professor in de pediatrische fysieke activiteit en volksgezondheid aan de Universiteit van Bristol in het Verenigd Koninkrijk. Tv-kijken biedt volgens de professor echter ook veel voordelen voor kinderen omdat ze ervan kunnen leren. Tv kijken is daarmee niet slecht, maar het gaat over matiging.

De American Academy of Pediatrics adviseert geen tv voor kinderen jonger dan 2 en een maximum van twee uur per dag van niet-educatieve programma’s voor oudere kinderen. Omdat de studie zo groot en goed ontworpen is geeft het inzicht in factoren die potentieel doelwit zijn voor interventies om TV-kijken te verminderen.

 

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email