Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Tegen griep gevaccineerde moeders beschermen hun pasgeboren baby’s

Al jarenlang leidt leidt griep tot 250.00 doden op zijn minst. In de meest extreme jaren komt het aantal sterfgevallen zelfs neer op een miljoen. Zwangere vrouwen en jonge kinderen lopen het grootste risico om erg ziek te worden door griep als gevolg van complicaties wat sneller kan leiden tot de dood.

Het probleem is het grootst in ontwikkellanden in de wereld waar gezondheidszorg niet altijd toegankelijk is voor zwangeren en kinderen en medische faciliteiten vaak onderbemand zijn of over te weinig middelen beschikken. Griep is er gevaarlijk voor kinderen omdat er op het moment geen goedgekeurde vaccianties voor zijn voor baby’s jonger dan 6 maanden.

Een nieuwe studie van het Medicine Center for Vaccine Development (CVD) en de Universiteit van Maryland in Baltimore laat zien dat moederes die ingeent zijn tegen de griep het risico met 70% reduceert dat hun kinderen besmet raken met het virus. Dit is met name belangrijk gedurende de eerste 4 maanden van een kinderleven. Deze studie is de grootste die laat zien dat vaccinaties tegen de griep in extreme mate effectief zijn. Dit is ook de eerste keer dat iemand in staat is om te bepalen hoe lang deze bescherming duurt en een directe correlatie kan aantonen tussen de antilichamen van de moeders en die van hun baby’s. Vaccinatie tegen de griep is gebruikelijk in de meer ontwikkelde landen, maar komt niet vaak voor in ontwikkelingslanden. Ontwikkelingslanden zou er veel baat bij hebben als dit verandert gezien de hoge moeder- en kindersterftecijfers.

De onderzoekers bestudeerden 4.193 zwangere vrouwen waarvan de helft werd gevaccineerd tegen de griep. De andere helft werd gevaccineerd tegen meningitis. De vrouwen werden vervolgens geobserveerd totdat hun baby’s, eenmaal geboren, 6 maanden oud waren. De baby’s van de groep moeders die gevaccineerd waren tegen de groep had een 70% werkzaamheid van het vaccin tot de leeftijd van 4 maanden en 57% werkzaamheid bij de leeftijd van 5 maanden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email