Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwangere vrouwen geloven meer in ‘culturele mythologieën’ dan gedacht

Ochtendmisselijkheid, glanzend haar en een bizar, intens verlangen naar augurken en ijs – dit zijn een aantal zaken die zwangere vrouwen te wachten zouden staan. Hoe zijn deze verwachtingen echter beïnvloed door culturele perspectieven ten aanzien van een zwangerschap? Onderzoeker Danielle Bessett, een assistent-professor in de sociologie van de Universiteit van Cincinnati presenteerde haar onderzoek tijdens de 108e jaarlijkse bijeenkomst van de American Sociological Association in New York.Hoewel uit eerdere onderzoeken is gebleken dat vrouwen zich wenden tot medische bronnen om uit te vinden wat zij kunnen verwachten tijdens hun zwangerschap, werd in Bessett’s onderzoek ontdekt dat zwangere vrouwen juist ook sterk beïnvloed worden door hun sociale kringen en de media. Bessett noemt dit fenomeen ‘zwangerschap mythologieën “- fragmentarische, tegenstrijdige en ongrijpbare vormen van kennis.

Bessett zegt dat de meeste vrouwen echter de neiging hebben om de invloed van de zwangerschapsmythologieën te bagetalisseren wanneer zij gevraagd worden naar de voor hun meest betrouwbare informatiebronnen. Wanneer ze echter gedwongen worden om uit te leggen hoe zij tot specifieke verwachtingen gekomen zijn, blijkt dat vrouwen wel degelijk hiernaar verwijzingen doen.

Sterker nog, uit enkele interviews die Bessett hield met vrouwen bleek zelfs dat zij zich gealarmeerd voelden wanneer zij niet de symptomen ervaarden die in volksmond wel altijd in verband gebracht worden met zwangerschap, zoals ochtendmisselijkheid, uit angst dat er iets mis was met de gezondheid van de foetus.

Daarnaast ontdekte Besset dat veel symptomen door zwangere vrouwen werden gezien als tastbare uitingen van verlangens, behoeften of persoonlijke voorkeuren van de foetus. Bijvoorbeeld gaf een moeder aan dat haar hevige braken kwam omdat haar baby niet lekker vond wat zij at. Een ander verklaarde dat haar intense verlangen naar kip te wijten was aan haar baby “die hier gek van was”.

Terwijl kwesties zoals misselijkheid, hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen of pijn prominent in de mythologie aanwezig waren, geeft Bessett aan dat andere kwalen zoals uitputting, slapeloosheid en gasvorming nauwelijk in de volksmond of media besproken worden. Achtergrond hiervan is dat ze ofwel enigszins zeldzaam zijn (zoals zwangerschap-gerelateerde neusbloedingen) of omdat zij betrekking hebben op delen van het lichaam waarvan het niet gepast is om over te praten (zoals aambeien) zijn.

De bevindingen van de studie zijn gebaseerd op interviews met 64 zwangere vrouwen in New York en omstreken. Alle deelnemers kregen prenatale zorg ten tijde van de interviews. Iets meer dan de helft van de deelnemers verwachtten hun eerste geboorte. De vrouwen vertegenwoordigen een scala van sociaal-economische en raciale / etnische achtergronden, maar patronen van hun verwachtingen met betrekking tot de zwangerschap waren vergelijkbaar. De steekproef was daarbij economisch divers.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email