Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Weinig kinderen worden tot nu toe ernstig ziek van corona

Uit de onderzoeken blijkt dat kinderen tot nu toe mildere klachten van het coronavirus hebben, en ook het aantal sterfgevallen laag is. Arts-viroloog Anne Wensing van UMC Utrecht verwijst hierbij naar een publicatie van onderzoek van ‘het Chinese RIVM’ dat in februari in het wetenschappelijke tijdschrift Jama verscheen.

Uit het onderzoek volgt dat 90% van de mensen met het virus tussen de 30 en 80 jaar oud was en maar  1% tussen de 0 en 9 jaar. En nog eens 1% tussen 9 en 19 jaar. In hetzelfde onderzoek is de conclusie  dat van de circa 500 kinderen tussen de 9 en 19 jaar in het onderzoek slechts 1 kind is overleden. Van de volwassenen overlijden daarentegen gemiddeld 2 op de 100 mensen met corona.

Wensing vermoedt dat het percentage kinderen in het Chinese rapport zo laag is, omdat het rapport alleen ‘geteste’, bewezen coronabesmettingen beschrijft. Dit zou erop kunnen wijzen dat kinderen minder snel getest worden omdat zij minder enstig ziek worden. Ook de wereldgezondheidsorganisatie WHO beschrijft in een recent onderzoek dat maar 2,4% van de mensen met corona kinderen tot en met 19 jaar zijn. En dat de ziekte bij kinderen relatief zeldzaam en mild is. 

Dat kinderen beter bestand zijn tegen het coronavirus dan volwassenen is volgens Wensing is nog een raadsel. Het zou een oorzaak kunnen hebben in de ontwikkeling van het immuunsysteem. Een andere theorie zou kunnen zijndat volwassenen vaker ziekten hebben zoals long- of hartaandoeningen waardoor ze kwetsbaarder zijn voor het virus. Feit is wel dat er geen kinderen zijn overleden aan Sars en Mers, ook coronavirussen. 

Veel vragen zijn er nog wel. Het is niet duidelijk hoe kinderen met een zwakker afweersysteem op het coronavirus reageren. Ook is nog onbekend hoe het zit met de besmettelijkheid van kinderen met het coronavirus. Waar we bij een volwassene met het virus al weten dat hij gemiddeld tussen de twee a drie mensen besmet. Over baby’s is volgens Wensing tot slot nog weinig bekend. In de literatuur zijn nu enkele zwangerschappen’ bestudeerd waarbij de moeder tijdens de zwangerschap besmet was met het coronavirus, maar de baby het bij de geboorte zelf geen corona had. Aan de andere kant is er ook een geval bekend dat een pasgeboren baby het virus wel had en daarvan genezen is.

In elk geval is er op basis van de informatie bekend nog geen reden ns extra zorgen te maken volgens Wensing.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email