Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hersenen van kinderen met ADHD zijn kleiner

ADHD wordt gediagnosticeerd doordat kinderen aandachtstekort, impulsiviteit en hyperactiviteit laten zien. Een op de twintig kinderen heeft hier last van en twee derde daarvan heeft hier ook last van in hun volwassen leven. Eerder uitgevoerd hersenonderzoek liet vaak tegenstrijdige verschillen zien in de hersenen van mensen met en zonder ADHD. Vermoedelijk ligt dit aan het kleine aantal mensen dat onderzocht werd.

Door het internationale ENIGMA-ADHD consortium werden recent echter gegevens van 23 eerder uitgevoerde onderzoeken naar de volumes van zeven hersengebieden opnieuw geanalyseerd. Het betreft het grootste neuro-imaging onderzoek.

De conclusie die nu getrokken kon worden was dat het totale hersenvolume kleiner was bij mensen met ADHD, in vergelijking met proefpersonen die geen ADHD hadden. Mensen met ADHD blijken vijf hersengebieden te hebben die kleiner zijn dan bij mensen zonder ADHD. Het gaat hierbij specifiek om het volume van de amygdala en de hippocampus. Ook waren er drie onderdelen van de basale ganglia-onderdelen kleiner. De verschillen waren vooral zichtbaar bij kinderen en minder duidelijk bij volwassenen. De onderzoekers veronderstellen daarom dat de vertraging in de ontwikkeling van het brein kenmerkend is bij ADHD.

Het verschil in grootte was met name opvallend bij de amygdala. Dit hersengebied is waarschijnlijk gekoppeld aan ADHD door de rol die dit hersengebied speelt bij het reguleren van emoties. De rol van de hippocampus is niet zo duidelijk, maar mogelijk heeft dit ook met motivatie en emotieregulatie te maken. Daarnaast liet het onderzoek zien dat medicatie wel symptomen van ADHD kan onderdrukken maar niet van invloed is op de hersenvolumes van mensen met ADHD.

De onderzoekers hopen met het onderzoek vooroordelen over ADHD te verkleinen. Zo zijn er vooroordelen dat ADHD een excuus is voor een ondermaatse opvoeding of een moeilijk kind.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email