Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe komt het dat je een vreemde eetlust hebt als je zwanger bent?

Als je zwanger bent,kunnen je voorkeuren van wat je lekker vindt om te eten soms heel erg veranderen. Soms gaat het zelfs zo ver dat de dingen waar je normaal van walgde, ineens verukkelijk vindt. En ook in de meest gekke combinaties: augurken met slagroom of vlees terwijl je normaal geen vlees eet. 

Verschillende onderzoeken vertellen ons vooral dat het merendeel van de vrouwen vooral zin krijgt in vette en calorierijk eten tijdens de zwangerschap. De oorzaak kan waarschijnlijk gevonden worden in een combinatie van een veranderende hormoonhuishouding en hevige emoties. Vet en calorierijk eten zijn namelijk ook twee belangrijke eigenschappen van zogenaamd comfort food.

Ook is je hormoonhuishouding nogal van slag tijdens een zwangerschap doordat bijvoorbeeld de hoeveelheid dopamine in je bloed flink daalt. Dit hormoon zorgt doorgaans voor een geluksgevoel. Heb je nog weinig dopamine, dan heb je meer trek in dingen waardoor je je sneller goed voelt.Een andere oorzaak van vreemde eetbuien tijdens een zwangerschap is volgens bepaalde deskundigen dat in je lichaam tijdelijk bepaalde voedingsstoffen ontbreken. Daardoor verlangt lichaam je naar specifieke producten.Trek in zoute producten kan bijvoorbeeld betekenen dat je een magnesiumtekort hebt. En veel zin in zuivel betekent een calciumtekort. En snakken naar zoet duidt op koolhydraten- en calorietekorten.

Doorgaans kan een eetbui tijdens je zwangerschap geen kwaad. Wil je echter voorkomen dat je na de bevalling extra veel kilo’s overhoudt aan je zwangerschap? Dan kun je deze eetbuien beter onder controle houden door veel water te drinken. Verder is het verstandig om regelmatig en op vaste momenten te eten zodat je minder snel trek krijgt in ongezonder eten.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email