Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Melk is helemaal niet zo gezond als altijd gedacht

melkHuidige dieetrichtlijnen bevelen dagelijks gebruik van melk en andere melkproducten als belangrijke voedingsbronnen aan, omdat het goede bronnen  zouden zijn van proteïne en calcium, essentieel voor gezonde botten. Men heeft ook altijd gesteld dat het drinken van melk met name goed is voor de botontwikkeling van kinderen. Uit nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Uppsala University uit Zweden, blijkt echter dat dit mogelijk  niet het geval is en het drinken van melk zelfs het risico zou kunnen vergroten dat iemand overlijdt aan een hartaandoening.

De studie is gepubliceerd in de British Medical Journal. Deze verrassende resultaten kwamen voort uit een onderzoek naar de dieetgewoonten van meer dan 100.000 mensen. Wanneer er meer melk werd gedronken, was het niet minder waarschijnlijk dat zij een bot konden breken. Onder vrouwen werd een hogere melkconsumptie zelfs gerelateerd aan een groter risico een heupfractuur te krijgen.

Nog schokkender was de ontdekking dat mensen die meer dan 3 glazen melk (ongeveer 680 ml) per dag dronken, eerder stierven dan mensen die dit niet deden. De uitkomst was gebaseerd op het volgen van 60.000 vrouwen gedurende 20 jaar en 45.000 mannen gedurende 11 jaar. Het effect werd met voornamelijk gezien onder vrouwen, die bijna twee maal een groter risico liepen op een hartaandoening.

Hoewel de resultaten van het onderzoek alarmerend zijn, geven de auteurs van de studie aan dat de bewijzen niet sterk genoeg zijn om je dieet naar aanleiding van het onderzoek direct te wijzigen. Echter, geven experts van diverse landen aan dat het onderzoek nader onderzoek urgent maakt.

“Wanneer de wereldwijde melkconsumptie naar alle waarschijnlijkheid door de economische ontwikkeling en toenemende gebruik van dierlijke voedingsproducten, is het voornaam dat het belang van melk in relatie tot de gezongheid van volwassenen n kindern wordt verduidelijkt” zegt Professor Mary Schooling, van de City University van New York’s school of public health.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email