Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Te zware borstgevoede baby’s behouden overgewicht ook op latere leeftijd

Hoewel altijd gedacht werd dat dit alleen geldt voor te zware baby’s die flesvoeding krijgen, blijkt uit onderzoek van ABCD-studie in Amsterdam ook voor te dikke baby’s die alleen borstvoeding krijgen dat zij een groter risico lopen op overgewicht wanneer ze vijf of zes jaar oud zijn.

ABCD

ABCD staat voor Amsterdam Born Children and their Development. In de studie werden circa achtduizend kinderen gevolgd en vanaf 2003. Initieel werd gedacht dat moedermelk zo natuurlijk is, dat een teveel aan gewicht bij baby’s van een half jaar oud vanzelf zou verdwijnen. Deze kinderen hebben echter, net als baby´s die flesvoeding krijgen, circa vier keer zoveel kans op een te hoog gewicht wanneer zij de leeftijd van vijf of zes jaar bereiken.

Preventie van overgewicht

“Uit deze conclusie blijkt dat we al eerder met preventiemaatregelen van overgewicht moeten starten”, geeft kinderarts en onderzoeker Joana Kist-van Holthe aan van het VU medisch centrum. “Al bij de geboorte, of al eerder, bij de moeder.” Eén van de adviezen van de arts en onderzoek is een baby meer te laten bewegen door hem in de gelegenheid te brengen veel te rollen en te kruipen in plaats van teveel in een stoeltje te laten zitten.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email