Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Teveel foliumzuur vergroot risico op kind met obesitas

Zwangere vrouwen die een te lange periode foliumzuur slikken, vergroten de kans op obesitas bij hun kind. Biomedisch wetenschapper Sarah Pauwels heeft in samenwerking met de KU Leuven en UZ Leuven onderzoek gedaan naar de voedings- en leefgewoontes van 150 zwangere vrouwen.

Vrouwen die zwanger willen worden krijgen het advies dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, naast de normale dosis die zij via hun voedsel binnenkrijgen. De Nederlandse richtlijnen raden vrouwen aan om hier vier weken voor de mogelijke bevruchting mee te starten tot na de tiende week van de zwangerschap. Foliumzuur verkleint namelijk het risico op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of een hazenlip.

Hoewel altijd werd aangenomen dat foliumzuur niet schadelijk is, en de periode dat je het slikt ook niet, wordt dit in het onderzoek tegengesproken. De onderzoekers raden vrouwen aan om foliumzuur te slikken zolang dat nodig is, maar niet langer dan zes maanden achter elkaar. Dit is belangrijk omdat te veel foliumzuur de kans op obesitas bij het kind vergroot.

Ook de leefstijl en voedingsgewoonten van de vrouw en haar partner zijn onder de loep genomen. De onderzoekers concluderen dat voeding vooral belangrijk is in de eerste paar weken van de zwangerschap van de vrouw. Dit, omdat in die periode het methylatiepatroon van de foetus gevormd. Ook vaders spelen bij de conceptie echter een rol in het eventuele overgewicht van hun kind. De partners geven namelijk via hun spermacellen een deel van hun dna door. Mannen die gedurende de ontwikkeling van deze cellen (drie maanden) ongezond leven, geven dit via hun dna door aan hun ongeboren kind. De onderzoekers kunnen nog niet met zekerheid vaststellen dat kinderen hierdoor daadwerkelijk obesitas ontwikkelen, en vinden vervolgonderzoek nodig.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email