Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wel of geen antidepressiva tijdens zwangerschap?

Nog steeds zijn wetenschappers er niet zeker van of depressieve vrouwen wel of geen antidepressiva kunnen slikken tijdens hun zwangerschap. Er is nog nooit gerandomiseerd onderzoek gedaan naar het effect van antidepressiva op het ongeboren kind. Hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting beveelt angstige of depressieve vrouwen met een kinderwens aan om de klachten voorafgaand aan de zwangerschap te verminderen, meldt NRC.

Bockting vertelt aan NRC het lastig te vinden om aanbevelingen te doen, omdat de effecten gewoonweg niet duidelijk zijn. Toch zijn er een paar negatieve effecten aan het licht gekomen, maar enkel uit beloopstudies. Zo blijkt bijvoorbeeld dat kinderen een vergroot risico hebben op ademstilstand, een grotere kans op taal- en spraakstoornissen en kindersterfte is anderhalf keer zo groot onder moeders die tijdens de zwangerschap het antidepressivum SSRI slikken.

Psychische screeningstest
Zwangere vrouwen in Amerika en het Verenigd Koninkrijk krijgen het advies om zich te laten screenen op psychische problemen. Dat is van belang volgens deze landen, omdat vrouwen die hier tijdens de zwangerschap mee kampen kans hebben op kinderen met een ontwikkelingsachterstand of laag geboortegewicht. De hoogleraar vindt het goed dat er aandacht aan wordt besteed, maar wil liever niet dat dergelijke screeningtests naar Nederland komen. Ze vreest er voor dat daardoor juist meer vrouwen antidepressiva gaan slikken.

Huidige richtlijnen
In de huidige richtlijnen van de gynaecologen staat dat vrouwen hun medicatie kunnen blijven doorslikken tijdens de zwangerschap. Huisartsen twijfelen aan het gebruik, juist omdat er geen bewijs is voor de effecten van het gebruik tijdens de zwangerschap.

Onderzoek
Hoewel er meerdere beloopstudies zijn gedaan naar het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap, is er nooit een oorzakelijk verband vastgesteld. Daarvoor is gerandomiseerd onderzoek nodig vindt Bockting. Zij pleit daarom ook voor een onderzoek waarbij zwangere vrouwen op basis van toeval worden ingedeeld in een groep die wordt behandeld met antidepressiva of met een psychotherapeutische behandeling.
Bron: NRC

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email