Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Waar let ik op bij het kopen van een drinkbeker?

Wat is een drinkbeker

Uit een drinkbeker drinken, is beter dan uit een fles of tuitbeker. Vooral tandartsen, kinderartsen, maar ook het consultatiebureau zal je aanraden je kindje zo snel mogelijk – en in elk geval vanaf 9 maanden – aan te leren uit een drinkbeker te drinken. Je kindje leert door te drinken uit een drinkbeker een nieuw zuig- en slikpatroon aan, wat een positieve invloed heeft op de vorming van de kaak en gebit en de motoriek van de tong. Op deze manier wordt de spraakontwikkeling van je kindje ondersteund. Daarbij helpt het drinken uit een drinkbeker bij het voorkomen van verkoudheid, een oorontsteking en tandbederf.

In het verleden werden tuitbekers afgeraden, omdat dit een sterk Tandbederf kan zeker ontstaan bij kinderen, die de hele dag met een tuitbeker (of fles) lopen en ook het naar buiten komen van de tong bij slikken en praten (slissen) kan door langdurig gebruik veroorzaakt worden. In het algemeen geldt dus als advies: niet de hele dag door met een beker (of fles) laten lopen en variatie in bekers aanbieden.

Je kan zelf merken wanneer jouw kindje toe is aan het leren drinken uit een beker. Soms heeft hij al interesse om uit jouw glas te drinken. Maar ook wanneer je kindje goed zelfstandig rechtop zitten of makkelijk van een lepeltje kan eten, kan de tijd er rijp voor zijn.

Neem de tijd om je kindje te leren zelfstandig te drinken. Soms kan het wel een paar maanden duren voordat hij zijn drinkbeker naar zijn mond kan brengen zonder te morsen. Leren drinken uit een drinkbeker vraagt namelijk flink wat oefening van je kindje. Het is een lastige klus voor hem, omdat hij tegelijkertijd moet coördineren en balanceren. Het zal resulteren in een periode van flink gemors. Maar heb geduld en vertrouwen, dit komt uiteindelijk helemaal goed.

Kooptips voor een drinkbeker

Om ervoor te zorgen dat je een kwalitatief goede drinkbeker aanschaft zijn hieronder een aantal kooptips voor je op een rijtje gezet:

 • Twee oren: Wanneer je kindje nog moet leren om te drinken met een drinkbeker, is een licht model met twee oren een uitkomst. Omdat drinken al lastig genoeg is, is het vasthouden in dit geval heel makkelijk voor je kindje.
 • Niet te mooi: Laat je niet direct verleiden door een mooi model. De drinkbeker zal door je kindje in eerste instantie als speelgoed worden behandeld.
 • Stevig: Schaf een stevig model drinkbeker aan, die bestand is tegen een stootje, wanneer hij op de grond valt.
 • Geen anti-lek: Koop geen anti-lekbekers. Deze zijn weliswaar erg handig, maar nog steeds gebaseerd op het principe zuigen en niet op normaal drinken. Onder het tuitje zit namelijk meestal een dopje, waardoor er een vacuüm ontstaat en er geen vloeistof uit het tuitje komt als er niet aan gezogen wordt. Wanneer je lekken echt graag wilt voorkomen, kies dan voor een beker met een deksel met een kleine opening.

Om je kindje te ondersteunen bij dit leerproces zou je kunnen beginnen met hem te leren drinken terwijl je zelf nog de beker vasthoudt. Een ander tip is dat jullie oefenen terwijl je in bad zit. Tot slot is het slim om te beginnen met een bodempje drinken en te kiezen voor bekende smaken.

Bekende merken drinkbeker

Wil je weten welke merken er van drinkbekers zijn en waar deze merken voor staan? Hieronder vind je een overzicht:

 • BornFree: BornFree drinkbekers, ook wel BornFree Training Cups genoemd, hebben een uniek ventielsysteem dat niet vacuüm zuigt. Dit systeem van BornFree voorkomt darmkrampjes. De drinkbeker van BornFree heeft verder een zachte drinktuit, afneembare handvatten en is gemaakt van veilig plastic dat vrij is van Bisphenol A.  BornFree producten voldoen aan de hoogste eisen die worden gesteld aan materiaal, kwaliteit, veiligheid en uitvoering. BornFree producten zijn goed bestand tegen vaatwassers. Bekijk hier BornFree drinkbekers.
 • Mepal: Rosti Mepal produceert al meer dan 60 jaar duurzame kunststof consumentenproducten die gerelateerd zijn aan voeding en drinken. Mepal biedt een uitgebreid assortiment aan producten, waaronder drinkbekers en kinderserviezen. De producten van Mepal voor kinderen zijn daarbij verkrijgbaar in vrolijke kleuren en met decoraties. Rosti Mepal volgt internationale trends op de voet en de producten zijn een trendy combinatie van Scandinavisch en Nederlands design. De kwaliteit en de functie van een product wordt echter door Rosti Mepal nooit uit het oog verloren. Bekijk hier Mepal drinkbekers.
 • Toddler: Speciaal voor kinderen ontwikkelt het Deense merk Toddler diverse producten, waaronder kinderservies, drinkbekers en kinderbestek. De drinkbeker van Toddler heeft geen handvat, maar een rand. Voordeel van de bekerrand is dat het steunt op de vingers van je kindje, zodat het niet door de handen glipt en je kindje een goede grip heeft. De buitenzijde van de Toddler producten is gemaakt van antislip-materiaal, ook weer om het stevig te kunnen vasthouden. Waar de bodem glad is, met enkele anti slip punten en een tuimelende beweging, zodat producten kunnen worden verschoven op tafel en niet heel snel omvalt. Bekijk hier Toddler drinkbekers.
 • Béaba: Het merk Béaba is opgericht in 1989 en ontwikkelt sindsdien gebruiksvriendelijke, innovatieve, hoogwaardige en tegelijkertijd trendy en stijlvolle producten. Béaba mag zich expert noemen op het gebied vernieuwende concepten in onder meer kinderservies en drinkbekers voor kinderen met altijd weer verrassende designs, ergonomische vormen en vrolijke of zachte kleuren. Belangrijkste doel van Béaba is ouders enthousiast te maken over hun producten en voor elk probleem een passende oplossing te vinden. Bekijk hier Béaba drinkbekers.
 • Bibi: Bibi heeft een uitgebreid assortiment aan producten voor (jonge) kinderen waaronder standaard en wijde-hals flessen, spenen als ook drinkbekers voor je kindje. Bibi bepaalt met haar producten de standaarden als het gaat om kwaliteit, functionaliteit, gebruiksgemak en design. Bibi voelt zich verantwoordelijk om met zorg de materialen voor haar producten te selecteren die geen enkel gezondheidsrisico toelaten. In haar producten maakt zij gebruik van glas, polyamide en polypropyleen. Dit maakt de producten van Bibi onbreekbaar, lichtgewicht en duurzaam. Bekijk hier Bibi drinkbekers.

Ben je niet op zoek naar een specifiek merk voor je drinkbeker of wil je verschillende merken vergelijken, bekijk hier dan alle merken drinkbekers.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email