Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Antidepressiva tijdens zwangerschap verhoogt risico autisme kind met 87%

Vrouwen die antidepressiva gebruiken tijdens de zwangerschap hebben mogelijk een verhoogde kans op een kind met autisme.

Vandaag hebben Canadese onderzoekers in het vakblad JAMA Pediatrics hun onderzoek gepubliceerd waarin de relatie tussen antidepressiva en autisme wordt aangetoond. Van alle kinderen die geboren worden van een moeder die antidepressiva heeft geslikt tijdens de zwangerschap, blijkt circa 1 op de 140 kinderen een autistische stoornis te hebben. Bij kinderen van vrouwen die tijdens het tweede of derde trimester van hun zwangerschap bepaalde antidepressiva slikten is dat 1 op de 80. Waar het gebruik van antidepressiva tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap niet tot een verhoogd risico op autisme bij het kind leidt.

De Canadese onderzoekers kwamen tot hun bevindingen op basis van een analyse van de medische gegevens van meer dan 145 duizend Canadese kinderen van 1998 tot 2009.

De onderzoekers geven aan dat hun onderzoeksresultaten niet direct het advies inhouden om vrouwen die zwanger zijn geen antidepressiva meer zouden moeten gebruiken. Dit zou per individueel geval moeten worden bekeken en afgewogen door de behandelaar en patiënt. Het niet doorslikken van medicatie tijdens de zwangerschap kan namelijk ook nadelige gevolgen hebben die soms nog groter kunnen zijn.Een depressieve moeder heeft een hoge concentratie stresshormonen in haar lichaam, wat op zowel de lichamelijke als cognitieve ontwikkeling van de baby negatieve invloed kan hebben.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email