Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Twijfels of bedrust bij moeilijke zwangerschap vroeggeboorte kan voorkomen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat bedrust bij moeilijke zwangerschappen geen vroeggeboorte zou voorkomen, en misschien zelfs het risico daarop kan verergeren. Artsen weten al jaren dat er geen goed bewijs dat bedrust voordeel biedt bij bepaalde zwangerschapscomplicaties. Toch worden naar schatting bijna 1 op de 5 aanstaande moeders verteld om haar activiteitenniveau te beperken – variërend van stoppen met werken tot daadwerkelijk de hele dag in bed liggen – op een bepaald moment tijdens de zwangerschap.

“Bedrust is verkeerd waargenomen als een goedkope, onschadelijke, logische aanbeveling,” schrijft Dr Joseph Biggio Jr van de Universiteit van Alabama in Birmingham in het laatste nummer van Obstetrie & Gynaecologie.

Drie verloskundigen en ethici aan de Universiteit van North Carolina, Chapel Hill, gaan nog een stap verder: Ze geven aan dat het niet ethisch is om bedrust te blijven voorschrijven, tenzij de vrouwen zijn ingeschreven in een onderzoek, zoals ze zijn voor andere onbewezen behandelingen.

Dus waarom is rust zo vaak voorgeschreven? Er zijn niet veel goede behandelingen om vroeggeboorte en andere problemen te voorkomen. “Patiënten willen dat je iets doet, en de artsen willen dat ook,” verklaarde Dr Catherine Spong, een specialist bij de National Institutes of Health en co-auteur van het laatste onderzoek.

Spong en collega’s deden een studie naar de behandelingen van 646 zwangere vrouwen met een risico op vroeggeboorte Bijna 40 procent van deze vrouwen kregen voorgeschreven dat zij in meer of mindere mate hun activiteitsniveau moest beperken in het tweede of derde trimester. De meesten hiervan kregen te horen dat dit bedrust moest inhouden. Echter, 37 procent van de vrouwen die de voorzorgsmaatregelen nam had een premature baby, vergeleken met slechts 17 procent van de vrouwen die hun activiteitsniveau niet verlaagden, rapporteren de onderzoekers in Verloskunde & Gynaecologie.

De gegevens suggereren dat bedrust vroeggeboorte niet kan voorkomen. Wel geven de onderzoekers aan dat dit nog geen definitieve conclusie is. Ze zien graag dat er nog nauwgezetter onderzoek plaatsvindt, waarin vrouwen op willekeurige basis bedrust of geen bedrust als behandeling toegewezen krijgen, om te bewijzen of er een verschil bestaat.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email